miercuri, 25 februarie 2009

Presslook face primul pas - cuvinte cheie

Partea interesantă

Primul pas în punerea în practică a ideei proiectului presslook.com se pare că a fost făcut.

Să vedem ce s-a făcut până la moment:
  1. Un sistem de citire a știrilor și stocare pentru timp nelimitat, s-a pus accent și pe eficiență. Sistemul va reacționa la fel indiferent de cantitatea informației acumulate în timp. Desigur că pentru aceasta s-au pus unele restricții... În pus, sistemul oferă un API unic de acces la date. Primul client al acestui sistem care folosește API-ul de tip SOAP este site-ul news.presslook.com.
  2. Un al doilea sistem care folosește API-ul primului sistem pentru a accesa știrile și pentru ale analiza. Acesta analizează conținutul știrilor dupa cuvinte cheie și salvează în baza sa de date toate rezultatele. La rândul său, acesta oferă un API.
  3. Un site care nu reprezintă nimic ca sistem aparte, el doar folosește API-urile primelor 2 sisteme și afișează informația privind situția presei.



Fig.1 Diagrama sistemului Presslook.

Dar să trec al lucrurile mai practive. Ce oferă concret Presslook-ul?
Ținând cont că sistemul a făcut doar primul pas: news.presslook.com oferă posibilitatea de a găsi toate știrile într-un loc din mai multe țări și mai multe limbi. Se suportă doar 5 limbi: Engleza, Spaniola, Rusa, Franceza și Româna. La moment, pentru testare, știrile se citesc din următoarele țări: România, Moldova, SUA, UK, Franța, Spania și Rusia.
DAR partea interesantă a sistemului este accea că el îți arată știrile bazânduse pe cuvinte-cheie. Astfel, poți urmări ce cuvinte cheie sunt azi în presă, sau în oricare altă zi și să filtrezi astfel știrile căutate.
O demonstrare mai clară se poate vedea în imaginea de mai jos:



Fig.2 Fracvența apariției cuvântului cheie China în SUA pe Reurtes.com

Partea mai puțin interesantă(reală)

Pentru ca sistemul să fie cu adevărat folositor și interactiv este nevoie de introdus cuvinte-cheie pe care el le va căuta. Cuvinetele cheie nu sunt depistate automat - ele sunt introduse manual, și catalogate pe categorii. Astfel în cât, să poți urmări, de exemplu, numai Personalități...

Am făcut posibilitatea ca oricine să poată propune cuvinte cheie. Sper să participe cât mai mulți.


Următorii pași urmează...

Un comentariu: