marți, 6 noiembrie 2007

.NET Framework

.NET este noua platformă de dezvoltare a aplicaţiilor lansată de Microsoft acum câţiva ani, înaintând de la versiunea 1.0, 1.1, 2.0, 3.0, până la 3.5 în prezent.

Ce a impulsionat apariţia .NET-ului?
Una dintre cele mai mari problema era complexitatea creării unor sistemelor informaţionale stabile fără a fi supuse erorilor. A doua problemă la fel de importantă era compatibilitetea sistemului cu alte platforme sau sisteme.

Situaţia unui programator C/Win32 API
Dacă e să spunem totul într-o frază, atunci viaţa unui programator C are cel puţin confuză, grea. Şi asta fiindcă:
  1. programatorul trebuia să interacţioneze direct cu funcţiile API ale Windows-ului, care sunt destul de greu şi periculos de folosit;
  2. însăşi limbajul C este unul structural, aşa că era destul de complicat, chiar imposibil de creat sisteme complexe care să nu conţină prea multe bug-uri.
Situaţia unui programator C++/MFC
Cu toate că limbajul C++, parţial orientat pe obiecte, a rezolvat o mulţime de probleme referitoare la incapsulare, moştenire, etc. limbajul a rămas cu rădăcini adânci în C - memoria administrată de programator şi altele.
MFC-ul a fost şi el bine venit, dar până la urmă nu e decât un înveliş/interfaţă pentru Win32 API. Ca rezultat a măririi cerinţelor pe piaţa IT, postura unui programator C++/MFC a rămas la fel de complicată.

Situaţia unui programator Visual Basic 6.0
Cu apariţia VB6 mulţi programatori au lăsat C++, alegând simplitatea şi eleganţa VB6. VB6 permitea foarte fimplu crearea interfeţelor complexe, librării dinamile, accesarea datelor mult într-o manieră mult mai simplă. În plus, era un nou nivel de MFC.
Problema cea mai importantă era natura limbajului parţial orientat pe obiecte. VB6 nu permitea relaţia "is-a", adică nu era posibil folosirea moştenirii, constructorilor parametrizaţi şi mai grav, nu era posibilă folosirea directă a multithreading-ului.

Situaţia unui programator Java
Java cu siguranţă a făcut revoluţie atât cu limbajul cât şi cu platfoma Java. Oferind posibilităţi aproape nelimitate de creare a aplicaţiilor 100% pur Java.
Problema cea mai importantă constă în posibilităţile limitate a platformei de a accesa non-Java APIs, de asemenea, Java nu aferă a adevărată integrare inter-limbaje.

Soluţiile .NET
.NET a venit să schimbe totul. .NET e un model total diferit de creare a aplicaţiilor Windows cât şi Mac OS X, UNIX/Linux.
Cel mai importante beneficii oferite de .NET sunt:
  • Interoperabilitate totală cu codul existent - COM-urile pot interaţiona cu codul nativ .NET şi vice versa. De asemenea, Platform Infocation Services(PInvoke) îţi permite să accesezi librării C(şi API-ul) din condul .NET.
  • Integrare totală a limbajelor - .NET suportă moştenirea interlimbaje, prinderea excepţiilor inter-limbaj şi debugging inter-limbaj.
  • Un model cu adevărat simplu de desfăşurare/amplasare - Sub .NET nu este nevoie de înregistrat o bibliotecă binară în registrul sistemului de operare.
Mai sunt o mulţime de beneficii aduse de .NET. În primul rând, simplitatea creării sistemelor complexe. .NET minimizează drastic posibilităţile de apariţie a bug-urilor.

3 comentarii:

  1. mai, mai, mai :) cineva citeste Apress - Pro C# 2005, si din cite vad e abia la "Introducere" ;)

    daca tot vrei sa citesti o carte, ceea ce eu consider neproductiv, mai bine citeste Pro C# 2008 tot de la Apress

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna seara, imi puteti spune, va rog, la ce e bun Microsof Net Framework? Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  3. Microsof Net Framework? este bun la instalarea programului mixed in key, care este un program de dj sa faci remixuri sau mash up. :)

    RăspundețiȘtergere