joi, 19 martie 2009

Calitatea elaborarii siturilor de stiri din Moldova

Calitatea siteurilor de stiri din Moldova lasă de dorit, ca să nu spun că majoritatea sunt create ca de începători.

Lucrând la un modul de căutare a știrilor asemănătoare m-am lovit de o realitate incomodă: siteurile de știri din Moldova sunt foarte nepreitenoase cu motoarelor de căutare.

Din curiozitate am început să analizez rând pe rând toate siteurile de știri. Le-am analizat din punct de vedere a formatului HTML:
  1. Titlul paginii include titlul articolului (+1 punct);
  2. meta description este o parte din articol (+1 punct);
  3. Are H1 relevant (+1 punct);
  4. Are H2 relevant (+1 punct);
  5. Lungimea titlului știrii (trebuie să fie minimă) (+1 punct);
  6. Formatul titlului știrii (trebuie să fie simplu) (0 punct).
În urma analizei am obținut următorul rating:
  1. TheNews.md (4 puncte)
  2. Protv.md (3 puncte)
  3. Timpul.md (3 puncte)
  4. Azi.md (2 puncte)
  5. Interlic.md (2 puncte)
  6. Jurnaltv.md  (1 puncte)
  7. Ziarul de Garda (1 puncte)
  8. HotNews.md (1 puncte)
  9. Point.md  (0 puncte)
  10. Info-prim.md (0 puncte)
  11. Literatura si arta (0 puncte)
  12. Civic.md (0 puncte)
  13. Unimedia.md (-1 puncte)
  14. Basa.md (-1 puncte)
  15. Flux.md (-1 puncte)
  16. Infotag.md (-2 puncte)
Deci, cel mai bine create sunt: TheNews.md, ProTV.md, Timpul.md și Azi.md;
Cele mai rele: Infotag.md, Flux.md, Basa.md și Unimedia.md.

Acum despre modulul care m-a dus până aici

Problema e că cu cât este mai rău realizat siteul de știri cu atât mai prost funcționează modulul meu de căutare a știrilor asemănătoare. Problema apare atunci când se caută știti asemănătoare unei știri de pe un site rău realizat - nu invers!

Să vedem câteva exemple:
Liucrurile stau mult mai bine în România sau SUA (slavă Domnului!)

5 comentarii:

  1. Dumitru, fără supărare, dar analiza ta e slabă de tot. Ştii ce înseamnă site de ştiri? (cum se încadrează aici timpul.md sau literatura şi arta?) Apoi, de unde ai luat că doar criteriile enumerate de tine pot evalua corect calitatea unui site de ştiri? Cât despre titluri... am înţeles că nu ai nimic cu ele, aşa cum nu am eu nimic în comun cu NASA.

    Mă bucur că ai abordat tema, dar modul în care ai tratat-o este descalificant.

    PS: Pe UNIMEDIA nu există "ştiri asemănătoare", ci ultimele ştiri de la categorie. Fii şi aici mai atent. Succes!

    RăspundețiȘtergere
  2. Tudor, de la început am spus în articol că "Le-am analizat din punct de vedere a formatului HTML".
    Nicidecum nu m-am referit la calitatea știrilor sau alte atribute. Ma interesat nivelul de prietenie a siteurilor de știri din Moldova cu motoarele de căutare(gen Google).

    Și din acest punct de vedere, eu mă pricem, și am spus că sunt foate prost create siteurile din Moldova(de știri). Topul creat de mine este creat doar bazânduse pe acele 6 pucte, nu neg că ar trebui incluse mai multe.

    Referitor la lungimea titlului unei știri. Din câte cunosc eu(prietena învață la jurnalism și ascult și eu) lungimea trebuie să fie cât mai mică și cât mai relevantă.

    Dar să presupunem că eu nu știu aceste chestii. Cum spuneam, lucrând la acel modul, am cercetat siturile de știri nu numai din Moldova. Dacă e să comparăm știrile din SUA de exemplu, apoi acolo lungimea titlurilor este dramatic mai mică față de a știrilor de la noi. Exemple: CNN.com, time.com, nytimes.com, etc.

    De obicei, titlul în SUA încape fără probleme într-un rând și este destul de relevant ca să te incite să citești știrea. Pe când în Moldova, multe titluri de știri vor să conțină toată știrea în el.

    Oricum, eu nu sunt specialist în știri, dar am făcut niște observații.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dumitru, am scris şi mai sus că salut abordarea temei. Chiar mi-aş dori să citesc o analiză calitativă şi cantitativă a site-urilor de ştiri din Republica Moldova. În aşa situaţie, "topul" va fi cu totul altul, te asigur! ;)

    Totuşi, dacă ai pus titlul "Calitatea siturilor de stiri din Moldova", atunci el trebuie să fie relevant pentru conţinutul care urmează.

    În rest, un titlu bun nu înseamnă să fie doar cât mai scurt. Aici se mai adaugă ca să fie atractiv, relevant pentru conţinut (vezi titlul tău), să conţină verbe tari etc. Plus, şi titlurile diferă de la caz la caz (de agenţie, de ziar etc.)

    Ref. la "site de ştiri", ar trebui totuşi să revizui lista ta, deoarece sunt unele site-uri, care numai site-uri de ştiri nu sunt (timpul, literatura şi arta etc). Plus, ca să nu fii acuzat pe viitor, listează criteriile de selectare ale acestora.

    Succes!

    RăspundețiȘtergere
  4. Am modificat titlul din "Calitatea siturilor de stiri din Moldova" in "Calitatea elaborarii siturilor de stiri din Moldova" - sper sa fie mai relevant.

    In legatura cu criteriile de selectia a siturilor: am ales siturile care ofera stiri si acces la ale prin RSS. E posibil sa nu fie toate, dar nu conteaza, e destul si majoritatea.

    Oricum cred ca a facut incomoditati acest articol, de aceea, voi mai continua :)

    Exemplu de titlu de stire pe UNIMEDIA: "(video) Câteva sute de tineri au blocat bd. Ştefan cel Mare în faţa MAI în semn de protest faţă de împuşcarea unui tânăr de 29 de ani de către un poliţist" - spuneti-mi va rog, ce e asta? titlu sau stire? Eu am inteles toata stirea din titlu si nu mai am nici un interes sa citesc stirea in intregime. Un titlu posibil ar fi putut fi: "Cateva sute de tineri au protestat in fata MAI" - este clar si incitat(dupa acest titlu vreau sa citesc stirea, fiindca imi pun intrebarile: de ce asa de multi? de ce in fata MAI? de ce tineri?).

    Alt titlu pe Infotag.md: "UE PLEDEAZĂ PENTRU NEGOCIERI ÎN PROBLEMA TRANSNISTREANĂ ÎN FORMATUL 5+2 – PURTĂTOAREA DE CUVÎNT A COMISARULUI PENTRU POLITICĂ EXTERNĂ A UE" - prima incomoditate: intreg titlu este cu majuscule, jumate din titlu reprezinta numai statutul persoanei vizate. Un titlu posibil: "Cristina Gallach: UE pledeaza pentru formatul 5+2" - toti stiu ce inseamna formatul 5+2 , si asa nu ma simt si eu ca cititor prost.

    Cam atat.

    RăspundețiȘtergere
  5. Dumitru, mi se pare interesanta abordarea asta. Continua, ca faci un lucru bun.

    RăspundețiȘtergere